Поради щодо обрізання плодових дерев Для того, щоб добре росли дерева і плодоносили, з ними потрібно регулярно проводити певні санітарні та обслуговуючі заходи, і підрізання – одне з них. Рекомендується проводити її щороку, і найбільш вдалий час для цього – зимовий міжсезоння.

Сама по собі процедура тільки з вигляду складна, але на ділі нічого незрозумілого в підрізання немає, головне, знати певні принципи цієї операції. Деякі воліють проводити обрізку влітку, але взимку це робити набагато зручніше, через відсутність листя і можливості точно бачити всю ситуацію на кронах дерев. До того ж, соки взимку не рухаються по стеблах, тому загоювання порізів відбувається значно швидше.

Зазвичай підрізування плодових дерев проводять у три підходи:

1. Підчищення. Дуже добре починати з видалення тих гілок, які всохли, захворіли або пошкодилися. Видаленню підлягають також всі нові паростки, що виходять безпосередньо з ствольної поверхні. Садівники називають їх «присосками»: плоди вони зазвичай не приносять, а соки з кореневищ тягнуть. Це ж стосується прямих стебел, місцями відростаючих від основної крони. При обрізанні цих гілок за рівень відрізу береться лінія відразу над корою основної гілки: важливо не обставляти невеликих пенечков, інакше процес загоєння буде більш тривалим.

2. Розрідження. За допомогою цієї операції світлу та повітрю надається більший доступ до гілках і листю. В результаті цього можна домогтися значного зростання продуктивності і зменшення впливу різних шкідливих комах і хвороб. Першим ділом видаленню підлягає кожна гілка, спрямована до низу, в бік центру дерева, або в поперечному

Поради щодо обрізання плодових дерев
напрямку до інших гілок. Після цього потрібно з певної дистанції оглянути крону дерева: за ставиться мета досягти рівномірності крони. Всі конкуруючі і переплетающие ділянки повинні бути розчищені шляхом видалення менш здорових чи розташованих у гіршому становищі гілок. В результаті розчищення між гілками повинно з'явиться рівномірне простір в 15-30 див. При цьому більш дрібні відростки можуть розташовуватися ближче.

3. Стрижка. Останній етап підрізання дерева полягає у вирівнюванні занадто довгих гілок: це збереже їх від тріщин і надломів в період плодоношення, коли навантаження значно збільшиться, за рахунок появи листя і плодів. Під час стрижки рекомендується вкоротити 20-30% зростання протягом попереднього сезону. Довжина обрізків при цьому може складати 5-120 див.